$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

Te koop_$type=three$m=0$rm=1$sn=1$c=3$show=home

Onze diensten_$type=grid$sn=0$l=1$rm=0$c=4$m=0$show=home

Te koop_$show=/p/aanbod.html$type=grid$m=0$rm=0$sn=0$c=3

Te huur_$show=/p/aanbod.html$type=three$m=0$rm=0$sn=0$c=3

Commercieel-en bedrijfsvastgoed_$show=/p/aanbod.html$type=grid$m=0$rm=0$sn=0$c=3

Verkocht_$show=/p/referenties.html$type=grid$m=0$rm=0$sn=0$c=3

Verhuurd_$show=/p/referenties.html$type=three$m=0$rm=0$sn=0$c=3

Zijn plaatsbezoeken en bezichtigingen toegelaten tijdens de lockdown?

03-11-2020

Zaterdagmiddag 31 oktober 2020 werd het Ministerieel Besluit gepubliceerd met de nieuwe lockdownmaatregelen.  Onmiddellijk werd door de beroepsverenigingen van de vastgoedmakelaars (waaronder BIV en CIB) een mail rondgestuurd met daarin de mededeling dat nergens in het Ministerieel Besluit sprake is van enig verbod op plaatsbezoeken of bezichtigingen, zodat zij ervan overtuigd waren dat plaatsbezoeken en bezichtigingen toegelaten zijn, mits naleving van de veiligheidsmaatregelen die zijn uitgewerkt in de sectorgids die eerder door de overheid en de virologen was goedgekeurd, en waardoor plaatsbezoeken perfect veilig kunnen plaatsvinden.

Op maandag 2 november, kort na de middag, werd door de FOD Economie totaal onverwacht gepubliceerd dat plaatsbezoeken en bezichtigingen niet meer zijn toegestaan. Het standpunt van de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden is dat plaatsbezoeken niet toegelaten zijn en dat vastgoedmakelaars bij het afleggen van een plaatsbezoek het risico lopen op een boete.

Het standpunt van de minister is volgens de beroepsverenigingen echter op geen enkele rechtsgrond gestoeld, en de FAQ (frequently asked questions) die door de FOD Economie werden gepubliceerd hebben geen enkele verordenende werking, maar zijn louter een interpretatie van het Ministerieel Besluit. Volgens de beroepsverenigingen van vastgoedmakelaars gaat het evenwel om een foutieve interpretatie van het Ministerieel Besluit.

De beroepsverenigingen van de vastgoedmakelaars hebben daarom actie ondernomen en hun standpunten verdedigd bij de FOD Economie. De minister van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels aangekondigd dat zij het dossier opnieuw zal bekijken.

Maar op dit ogenblik is er dus opnieuw heel veel onduidelijkheid en onzekerheid.

Het standpunt van de sectorverenigingen van de vastgoedmakelaars is gesteund op de volgende overwegingen:

1) De overheid heeft duidelijk aangegeven de economie niet te willen stilleggen. Het Ministerieel Besluit deelt de bedrijven daarom op in drie grote groepen: bedrijven die verplicht moeten sluiten (cafés, restaurants, niet medische contactberoepen, ...), bedrijven die van vitaal belang worden beschouwd (notarissen, syndici, ... zie lijst MB), en de derde groep zijn alle andere bedrijven (waaronder de makelaars) die met gesloten deuren moeten werken en waarbij thuiswerk indien mogelijk verplicht is.

2) Vastgoedmakelaars zijn geen knuffelcontacten, en hun werk staat dus los van de beperkingen die opgelegd zijn in de private sfeer. Professionele dienstverleners (zoals loodgieters, techniekers, poetsdiensten, architecten) mogen nog steeds woningen betreden. Waarom zou dat niet gelden voor makelaars? Ook zij zijn professionele dienstverleners, die hun job moeten kunnen verder zetten en dus bezoeken moeten kunnen brengen met potentiële kopers en huurders. De beperking van maximum 2 bezoekers samen met de vastgoedmakelaar is hier van toepassing volgens de door de overheid en de virologen goedgekeurde sectorgids.

3) Er is geen verbod op niet essentiële verplaatsingen, waardoor potentiële kopers/huurders zich vrij kunnen verplaatsen (wat tijdens de eerste lockdown niet het geval was).

4) Bovendien is er expliciet aangegeven dat er dit keer geen ruimte is voor concurrentievervalsing. Notarissen en sociale huisvestingsmaatschappijen mogen hun activiteiten nochtans 100% verder zetten, met inbegrip van plaatsbezoeken. Als er geen ruimte is voor concurrentievervalsing, dan moeten er voor iedereen gelijke regels gelden.

5) Niemand - noch de professional, noch de consument - heeft er baat bij dat de vastgoedmarkt opnieuw op slot gaat. Blijkbaar heeft de overheid echt niks geleerd uit de eerste lockdown en de vastgoedmarkt die toen op slot ging. Dat heeft toen geleid tot vele menselijke drama's. De sector kan zich niet inbeelden dat de federale regering opnieuw dezelfde fout wil maken. Wonen is een grondrecht. Een lockdown zou opnieuw leiden tot ernstige cascade-problematieken. Het opschorten of uitstellen van alle verhuisbewegingen voor meerdere maanden heeft zware implicaties op uittredende huurders, inkomende huurders, verhuurders, kopers, verkopers, plaatsbeschrijvers, verhuisfirma's etc. Temeer omdat uithuiszettingen tijdens deze lockdown blijkbaar niet verboden zijn. Mensen kunnen dus uit hun huis gezet worden, maar hebben in de praktijk niet de mogelijkheid om een andere woning te zoeken omdat bezichtigingen en plaatsbezoeken verboden zijn.

6) De eerste lockdown heeft geleid tot een ernstige verstoring van de vastgoedmarkt. Gedurende langere tijd waren alle vastgoedtransacties (verkoop en verhuur) quasi onmogelijk, waardoor bij het einde van de lockdown een abnormaal hoog aantal kopers en huurders gelijktijdig op de markt kwam. Daardoor ontstond er een tijdelijke stormloop op vastgoed die leidde tot abnormale prijsstijgingen en tot impulsieve aankopen van woningen die men niet grondig had geïnspecteerd. Een behoorlijk aantal kopers die in deze hectische periode hebben gekocht, zullen daarvan nog jarenlang de negatieve gevolgen dragen, omdat ze een veel te hoge prijs hebben betaald en/of omdat de woning bepaalde tekortkomingen vertoont die ze in de euforie van de rush niet hebben opgemerkt en/of omdat ze inderhaast een koopovereenkomst hebben getekend zonder zich ervan te vergewissen of ze wel een krediet konden krijgen. Door de plotselinge grote toeloop op de markt vreesden veel kopers dat iemand anders met de woning zou gaan lopen als ze niet onmiddellijk beslisten tot aankoop, of ze deden een veel te hoog bod om de woning toch maar zeker te hebben. Maar dat is uiteraard niet de juiste ingesteldheid bij een belangrijke beslissing als de aankoop van een woning.

7) De vastgoedmakelaars zijn er daarom van overtuigd dat de sector zo normaal mogelijk zou moeten kunnen blijven werken, weliswaar mits naleving van alle veiligheidsmaatregelen uit de sectorgids die door de overheid en de virologen is goedgekeurd. In de praktijk zullen een aantal bezoeken misschien niet kunnen doorgaan, omdat bewoners bijvoorbeeld in quarantaine zitten, of omdat de zittende huurders of eigenaars angstig zijn. De vastgoedmakelaars dienen daar respect voor op te brengen en hier pragmatisch en respectvol mee omgaan. Maar dat betekent volgens de sector niet dat de vastgoedmarkt opnieuw volledig op slot moet.

De beroepsverenigingen zijn nu van plan om via juridische weg alsnog proberen toestemming te krijgen om plaatsbezoeken en bezichtigingen te kunnen laten doorgaan, niet alleen in het belang van de sector, maar ook in het belang van de consument. 

$show=/p/verhuurd.html$type=two$m=0$rm=0$sn=0$c=10$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/verhuurd.html

$show=/p/verkocht.html$type=two$m=0$rm=0$sn=0$c=10$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/verkocht.html

$show=/p/handelspanden.html$type=two$m=0$rm=0$sn=0$c=10$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/handelspanden.html

$show=/p/te-koop.html$type=two$m=0$rm=0$sn=0$c=10$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/te-koop.html

$show=/p/te-huur.html$type=two$m=0$rm=0$sn=0$c=10$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/te-huur.html

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/diensten.html$type=two$m=0$c=10$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/over-ons.html

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

diensten,7,faq,12,handelspanden,2,in de kijker,9,nieuws,9,te huur,1,te koop,4,verhuurd,11,verkocht,12,
ltr
item
AMJ Vastgoed | Houthalen-Helchteren: Zijn plaatsbezoeken en bezichtigingen toegelaten tijdens de lockdown?
Zijn plaatsbezoeken en bezichtigingen toegelaten tijdens de lockdown?
AMJ Vastgoed | Houthalen-Helchteren
https://www.amj-invest.be/2020/11/zijn-plaatsbezoeken-en-bezichtigingen.html
https://www.amj-invest.be/
https://www.amj-invest.be/
https://www.amj-invest.be/2020/11/zijn-plaatsbezoeken-en-bezichtigingen.html
true
4467882316300495453
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Reply Cancel reply Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdaf Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy