Waaraan moet uw woning vanaf 2020 voldoen?
Vanaf 2020 kan uw woning ongeschikt verklaard worden als ze niet voldoet aan enkele verplichtingen op het gebied van dakisolatie, dubbele beglazing en rookmelders. Als de normen die hieronder beschreven worden niet worden gehaald, dan riskeert u strafpunten. Vanaf 15 strafpunten kan uw woning ongeschikt worden verklaard. Hieronder worden alleen de nieuwe verplichtingen vanaf 2020 opgesomd. Maar uw woning kan ook strafpunten krijgen en ongeschikt of onbewoonbaar verklaard worden omwille van andere tekortkomingen. Daarbij denken we aan stabiliteitsgebreken, vochtproblemen, risico's op elektrocutie, ontploffing of brand, problemen met verlichting of verluchting, energetische prestaties van de woning enz.Dakisolatie
Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van bestaande woningen en huurwoningen vanaf 2020 voorzien zijn van dakisolatie met een minimale R-waarde of warmteweerstand van 0,75 m²K/W (m² kelvin per watt). Dat komt overeen met een isolatielaag van zo'n 3 Ã 4 cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.Wanneer een zolder onbewoond of onverwarmd is, volstaat het ook om de zoldervloer te isoleren.
Strafpunten. Een dak dat niet voldoet aan deze norm kan bestraft worden met 15 strafpunten. En dat volstaat om uw woning ongeschikt te verklaren. In mei 2019 werd de regelgeving evenwel iets versoepeld: een eigenaar die over een EPC-certificaat met een voldoende laag kengetal beschikt, zal (voorlopig?) geen strafpunten toebedeeld krijgen. Voor appartementen ligt de grens op maximaal 400 kWh/m², voor gesloten bebouwing op maximum 500, voor halfopen bebouwing op maximum 550 en voor open bebouwing op maximum 600 kWh/m². Pas als er geen EPC is of als het kengetal hoger ligt dan bovengenoemde waarden, gaat de woningcontroleur de dakisolatienorm beoordelen en eventueel strafpunten toekennen.
Dubbele beglazing
Tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen minstens dubbel glas hebben. De dubbel glas verplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus (nog) geen dubbel glas te hebben. Als u bij uw renovatie meteen nog beter doet en kiest voor hoogrendementsbeglazing, dan kunt u genieten van een premie van 10 euro per vierkante meter.Strafpunten. Wanneer bij woningonderzoek blijkt dat dubbele beglazing ontbreekt, dan worden er strafpunten toegekend: 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing en 9 strafpunten voor meer dan één raam met enkele beglazing. In mei 2019 werd de regelgeving evenwel iets versoepeld: een eigenaar die over een EPC-certificaat met een voldoende laag kengetal beschikt, zal (voorlopig?) geen strafpunten toebedeeld krijgen. Voor appartementen ligt de grens op maximaal 400 kWh/m², voor gesloten bebouwing op maximum 500, voor halfopen bebouwing op maximum 550 en voor open bebouwing op maximum 600 kWh/m². Pas als er geen EPC is of als het kengetal hoger ligt dan bovengenoemde waarden, gaat de woningcontroleur strafpunten toekennen voor het ontbreken van dubbele beglazing. Op 1 januari 2023 zal niet langer gewerkt worden met strafpunten. Vanaf dan wordt een inbreuk op de dubbelglasnorm een gebrek categorie I. Op 1 januari 2023 zal de aanwezigheid van enkel glas gequoteerd worden als een gebrek categorie II, wanneer er in meerdere woonlokalen enkel glas aanwezig is. Gaat het slechts om één woonlokaal, dan blijft het gaan om een gebrek categorie I.
Rookmelders
Eveneens tegen 2020 moeten alle woningen uitgerust zijn met CE-gemarkeerde optische rookmelders die voldoen aan de norm NBN EN 14604 en die alarm geven met een scherp fluitsignaal. Per verdieping dient minstens 1 rookmelder voorzien te worden. Maar het is aan te raden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte die je moet doorkruisen om van de slaapkamer naar buiten te geraken.Wat zijn de mogelijke gevolgen als uw woning ongeschikt of onbewoonbaar wordt beschouwd?
- Als de woning minstens 1 jaar op de lijst van ongeschikte of onbewoonbare woningen staat, dan kan er een heffing worden opgelegd aan de eigenaar.
- De overheid krijgt een recht van voorkoop.
- Het verhuren, te huur stellen of ter beschikking stellen van een ongeschikte of onbewoonbare woning is strafbaar, en kan bestraft worden met een geldboete en/of een gevangenisstraf.
- Een lopend huurcontract kan nietig verklaard worden waardoor de huurder het te veel betaalde huurgeld kan terugvorderen.
- Bij een herhuisvesting van de huurder kan de verhuurder opdraaien voor de kosten.
- Attentie ! De eerste twee "sancties" gelden voor woningen die officieel ongeschikt of onbewoonbaar zijn verklaard. De overige "sancties" gelden eveneens als de woning volgens de regelgeving ongeschikt of onbewoonbaar is, los van enige officiële vaststelling.
Enkel voor huurwoningen?
De nieuwe regels gelden vanaf 2020 zowel voor de eigen woning, als voor woningen die verhuurd worden. Maar omdat een ongeschikt-verklaring of een onbewoonbaar-verklaring meestal pas wordt uitgesproken na een onderzoek ten gevolge van een klacht, is het toch vooral voor huurwoningen zeer belangrijk dat ze in orde zijn met de nieuwe regels.
Voor meer inlichtingen mag u ons altijd contacteren via deze link.